Om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website heeft, gebruiken wij cookies.
Het is een goede trend: duurzaamheid. We lijken ons steeds bewuster te worden van het feit dat we zuinig moeten zijn op onze planeet. Steeds meer initiatieven worden gesteund door subsidies om verduurzaming zo aantrekking mogelijk te maken. Er worden ook steeds meer methodes om te verduurzamen gedeeld. Wist je bijvoorbeeld dat verhuizen tegenwoordig ook heel verantwoord en duurzaam mogelijk is?
Duurzaam vervoer
Bij een verhuizing denk je vast niet direct aan de mogelijkheden tot verduurzaming. Want op welke manier speelt duurzaamheid een rol tijdens dit hele proces? Vaker dan je wellicht denkt. De meest voor de hand liggende is het vervoer. Alles wat op plek A staat, moet naar plek B worden gebracht. De grote vrachtwagen die je daarvoor inhuurt om alles in één keer te vervoeren of het kleine busje waarmee je twintig keer op en neer rijdt. Niet heel duurzaam. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame elektrische alternatieve om je inboedel te vervoeren. Er zijn zelfs al verhuisbedrijven die volledig zijn overgestapt op elektrisch vervoer. Er bestaan ook verhuisbedrijven die alleen maar op een duurzame manier verhuizen. Deze verhuisbedrijven zijn te herkennen aan een ISO 14001 keurmerk.
Duurzaam inpakken
Misschien wel de grootste klus tijdens de verhuizing is niet eens het verhuizen zelf, maar eerder het inpakken van alle spullen. Je verzamelt toch altijd meer dan je denkt in de loop van de tijd. Daarnaast wil je dat de breekbare spullen ook nog eens in zijn geheel de nieuwe bestemming bereiken. Kies ook nu heel bewust voor duurzame verhuisartikelen. Je zou denken dat je met je kartonnen dozen al heel goed bezig bent. Helaas zijn er heel veel bomen nodig voor de realisatie van al deze kartonnen dozen, jaarlijks zo’n 35 miljoen, die in omloop zijn en daarbij vaak maar één keer worden gebruikt. Kies je voor kunststof dozen, dan kun je deze na de verhuizing weer gebruiken voor in de garage of op zolder. Er bestaan kunststof bakken die ook nog eens duurzaam worden geproduceerd. Een win-win dus.
Duurzaam weggooien
Tijdens het inpakken van al je spullen ga je vaak kritisch door al deze spullen heen en gooi je nog wel eens wat weg. Zorg ervoor dat je al dit afval goed scheidt. Elektrische apparaten zijn geen grofvuil en ook verfblikken gooi je niet in de grijze container. Breng je afval naar een afvalscheidingsstation, zodat je zeker weet dat jouw oude spullen op de juiste manier worden verwerkt. Wil je van je spullen af, maar verdienen ze nog een tweede kans? Bied ze online te koop aan of geef ze weg via de diverse online weggeefhoeken. Zo voorkom je onnodige verspilling en maak je andere mensen blij met spullen waarop jij bent uitgekeken.
Duurzaam schoonmaken
Vaak lever je de oude woning in nette staat op, dus ontkom je er niet aan even een sopje door de woning te halen. Dit geldt overigens ook voor de nieuwe woning. Je handen zullen vaker in de emmer met sop belanden dan ze de afgelopen tijd waarschijnlijk hebben gedaan. Al het afvalwater spoel je weg door het riool en dan kun je beter gebruik maken van milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Groene zeep, natuurazijn en soda kun je heel goed gebruiken om de badkamer, keukenkastjes en vloeren mee te reinigen. Deze middelen zijn niet alleen veel beter voor het milieu, ze zijn ook minder schadelijk voor jouw gezondheid dan chemische reinigingsmiddelen. Wederom een win-win.
Ga je binnenkort verhuizen, ga de uitdaging met jezelf en het milieu aan en probeer dit zo duurzaam en verantwoord mogelijk te doen.